🍞 Sorozat első rész 🌞 1. NAP

A következő sorozatban napról-napra végignézzük a sütőélesztő nélküli kovász készítését, és megtanulunk vadkovászt érlelni.
Kb. egy hét alatt lesz használható kovászunk, így kell egy kis kitartás a folyamathoz, viszont az eredmény annál izgalmasabb lesz.


Hozzávalók:

7 dl-es befőttes üveg tetővel
Legyen jól elmosva, fertőtlenítve (csírátlanítva)
1 db konyharuha
1 db szintezőgumi

25 g világos vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
25 g finomliszt
50 g langyos (30-35°C) víz

Mire figyelj, ha te is belevágsz?


A kovász készítéséhez használj kifertőtlenített, jól elmosott üveget.
Az üveget a kovász bekeverése előtt fel kell melegíteni, ehhez a legegyszerűbb, ha megtöltöd forró vízzel, majd kb. 20-30 mp után kiöntöd azt belőle, így az üveg átmelegedik.

Bármilyen lisztet használhatsz kovásznak, azonban a korpát is tartalmazó lisztek jobbak azért, mert a héjon sokkal több mikroorganizmus megtalálható, mint a héjától teljesen megtisztított liszt belsejében. Ez pedig fontos az érleléshez.
Mi most 50%-os kovászt készítünk, ez azt jelenti, hogy a lisztek és a víz aránya 1:1, tehát fele folyadék, fele pedig szárazanyag.

Szénsavmentes vizet használj, ami legyen langyos. A csapvíz is tökéletesen megfelel erre.

Az üveg oldalára helyezz egy befőttes gumit, ami legyen a kovász szintjének a magasságába beállítva, erre majd szükséged lesz a következő napokban, ugyanis segít majd a kovász állapotának meghatározásában.

A hozzávalókat tiszta, száraz fakanállal, és semmiképp se fém eszközzel keverd el simára.
A kovász alapnak sűrű nokedli tészta állagúnak kell lennie.

A mai napon én is indítottam a kovászom, az összekeverés után betekertem a konyharuhába, a tetőt csak ráhelyeztem, hogy kapjon levegőt, és bekerült a konyhaszekrénybe, ahol melegben érlelődhet 24 órát.

Holnap etetés, megnézzük az eredményt és a további lépéseket!

Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA

Következő nap ➡