🍞 Sorozat második rész 🌞 2. NAP

Elérkezett a második nap, a vadkovászunk pihent 24 órát, és már látható jelei is vannak a folyamatnak.

🤔 Mi is történik az üvegünkben?


Hozzávalók:

25 g világos vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
25 g finomliszt
50 g langyos (30-35°C) víz


Készítettünk egy nappal ezelőtt egy kovász alapot, és nem tettünk vele mást, minthogy meleg, száraz és naptól védett helyre raktuk, majd vártunk.
A kovászunkban a konyhában lévő mikroorganizmusok segítségével megindult a folyamat, vagyis kis buborékok jelentek meg a keverékben.

Mitől kezd el habosodni?


A lisztben és a levegőben található tejsavbaktériumok és gombák elkezdenek szaporodni, hiszen jó helyet biztosítottunk nekik.
Ahogy eszegetik a lisztben lévő keményítőt, és cukorrá alakítják azt, széndioxidot böfiznek, ez pedig kis buborékok formájában láthatóvá válik a kovászunkban.

Minél többen lesznek, annál több ilyen buborék fog keletkezni, és ez lesz a mi fő célunk is, hogy ez egy aktív tevékenység legyen, ugyanis ez fogja majd a mi tésztánkat szép szivacsos szerkezetűre keleszteni.

Az első nap teendőit itt tudod elolvasni: 1. NAP: KOVÁSZ INDÍTÁSA

A mai feladat sem lesz túl bonyolult, mindössze megetetjük a kovász kezdeményünket.

Ugyanabból a lisztből mérj ki ugyanannyi mennyiséget, mint előző napon, valamint készíts ki vizet is, ami viszont már ne legyen langyos, olyan 26-28°C körül legyen csak a hőmérséklete.

A fakanál nyelével keverd hozzá a kovászhoz őket, majd tekerd vissza a befőttes üveget a konyharuhába és tedd rá a tetőt, de ne zárd le, mert másként a kovász megfullad.

A kovász alapnak továbbra is sűrű nokedli tészta állagúnak kell lennie.


Mit tegyél ha?


A kovásznak finom, lisztes, tejes illatúnak kell lennie. Ha ez inkább acetonos, savanyú, akkor a kovászod megerjedt. Valószínű túl meleg helyen tartottad, vagy túl meleg vízzel indítottad el, esetleg nem jól mostad el az üveget és emiatt más, nem kívánatos bacik kezdtek el rohamléptekkel szaporodni benne. Ez esetben indíts újra egy másik adag kovászt.

Ha 24 óra után nem jelenik meg sok pici, gombostűfejnyi buborék benne, akkor semmi gond, valószínű a te konyhád picit sterilebb, és a kevesebb baktérium és gombaspóra miatt lassabban indul meg a folyamat. Ez esetben tedd vissza konyharuhában becsomagolva és a tetővel betakarva oda, ahol eddig tartottad, és 24 óra múlva nézd meg újra. Ekkorra már biztosan beindulnak benne a folyamatok.

Az én kovászom sok icipici buborékkal van tele, megetettem a tegnap használt lisztekkel, megitattam csapvízzel, 24 óra múlva pedig megnézzük mi történt vele.

A te kovászod hol tart? Mutasd meg nekünk is, és áruld el azt is, te milyen lisztet használtál hozzá!

Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA