🍞 Sorozat harmadik rész 🌞 3. NAP

Túl vagyunk az első izgalmakon, a kovászunk elindult, meg is etettük.
Eltelt újabb (második) 24 óra, ismét itt az ideje foglalkozni vele.

A kovászt most etetjük másodszorra, de innentől kicsit másként dolgozunk vele, illetve az etetés is gyakoribbá válik.


Hozzávalók:

+1 db befőttes üveg
1 db befőttes gumi
25 g világos vagy teljes kiőrlésű rozsliszt
25 g finomliszt
50 g langyos (30-35°C) víz


Készítettünk kettő nappal ezelőtt egy kovász alapot, megetettük és visszatettük meleg, száraz és naptól védett helyre, majd vártunk.
A kovászunkban a konyhában lévő mikroorganizmusok segítségével megindult a folyamat, vagyis a második nap végén újra buborékok jelentek meg a keverékben.

A kovászodat, ha most megvizsgálod, sokkal nagyobb buborékokat látsz bennük, mint az első etetéskor.
Ha megszagolod, egy enyhén savanykás illat is megjelenik.
Kicsit olyan, mint a kovászos uborka illata egy-két nap után.
Ez már jelzi, hogy az ecetsav baktériumok is jelen vannak a kovászodban.
Ezeknek nem szabad elszaporodniuk majd, mert akkor az már azt jelzi, hogy a kovászod megerjedt, megromlott, használhatatlan lett.

Az etetéssel többek között ezt is fogjuk majd szabályozni, és figyelni arra, hogy a kovászod ne savanyodjon meg.

Mi a teendőd a 3. napon?


Készíts elő egy másik, tiszta, fertőtlenített üveget.
Kicsit keverd össze a kovászkezdeményed, és mérj ki belőle 50 g-ot.
A többire nem lesz szükséged, így azt ki kell dobni, de addig, amíg nem keverted be a kimért adagot, addig hagyd meg, mert előfordulhat, hogy esetleg elmérsz valamit.
Csak ha végeztél, akkor szabadulj meg a feleslegtől.

Ez után adj a kimért adaghoz 25-25 g lisztet, azokból, amiket eddig is használtál a kovászoláshoz, illetve ha egy fajta liszttel dolgozol, akkor abból 50 g-ot.
Ismét szükséged lesz csapvízre, ez is legyen 26-28 °C-os, ebből szintén 50 g kell majd.

Keverd ki a fakanaladdal, megint csak nokedli tészta állagúnak kell lennie a kovászkezdeménynek.
Ismét tegyél rá fedőt, tekerd bele konyharuhába és tedd vissza a helyére.

Az üvegre mostantól felhelyezhetsz egy befőttes gumit is.

Ezt a kovász magasságában rakd rá, hogy lásd mennyi az induló tészta mennyisége.
Amikor majd megindul, akkor ehhez tudod viszonyítani a növekedését.

Érdemes figyelned, hogy kb. mennyi idő alatt emelkedik duplájára, négyszeresére, mert az etetést majd ehhez kell beállítani.


Az első nap feladatait itt tudod elolvasni:
1. NAP: KOVÁSZ INDÍTÁSA


A kovászod mostantól sokkal intenzívebb üzemmódra kapcsol, így 12 óránként meg kell majd etetned.

A következő etetésnél ugyanígy járj el.

1. Tiszta üvegbe mérj ki a kovászkezdeményből 50 g-ot.

2. Add hozzá a liszteket (25-25 g) vagy lisztet (50 g), ha egy fajtát használsz.

3. Jöhet hozzá 50 g 26-28°C-os csapvíz.

4. Összekeverés, letakarás, betekerés konyharuhába és mehet vissza érlelődni a helyére.

Ezt napi 2x végezd el.


Mi legyen, ha?


Ha nem indult meg a második napra sem a kovászod, akkor sajnos a masszádat ki kell dobni, és újra kell indítani egy másik adagot.
Ebben az esetben használj más lisztet, és nagyon figyelj a víz hőfokára, mert lehet, hogy túl meleg vagy túl hideg volt.

Ha nagyon szúrós, ecetes, acetonos szaga van, akkor valószínű nagyon meleg helyen tartottad és megromlott, megerjedt az egész, ezt szintén jobb, ha kidobod, és újra indítod a kovászolás folyamatát egy új mennyiséggel.

Mostantól érdemes az etetéshez állott vizet használnod.
Készíts ki egy üvegbe csapvizet, hagyd meleg helyen, hogy a megfelelő hőfoka legyen, és azt használd innentől.


Honnan tudod, hogy éhes a kovászod?


A kovász az üvegben meg fog emelkedni, és kb. a négyszeres mennyiségénél fog tetőzni. Ez után a kovász összehúzódik, összeesik, így jelezve, hogy éhes.
Ahogy majd egyre erősebb lesz a kovászod, ez a folyamat sűrűbb lesz, akár 5-6 óránként is kell majd etetni. Ez sokban függ attól, hogy mennyire sok baktériumot illetve élesztőgombát tartalmaz, mennyire van meleg a helységben, illetve, milyen régi a kovászod.

De ne szaladjunk ennyire előre, ma etesd meg a kovászkezdeményed, 12 óra múlva pedig lesd meg, és végezd el az etetést.

Én is érkezem a részletekkel.
Neked hogy sikerül a kovászod? Oszd meg velünk A Facebookon is, itt: KOVÁSZ SULI POSZT

Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA


👉 Ne maradj le a tippekről! 👩‍🍳


Mihez és hogyan használhatod?
A hírlevél sorozatból nem csak ezeket tudhatod meg,
hanem értesítelek a további fortélyok érkezéséről is!

Keresztneved:*
Emailed:*

Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.