🍞 Sorozat negyedik rész 🌞 4. NAP

Szépen haladunk előre a kovász érlelésben, remélem neked is minden rendben az üvegedben!

Ha szépen érik a kovászod, akkor láthatod, hogy egyre intenzívebb benne a buborék képződés.
De akkor sincs semmi gond, ha esetleg lassabb a folyamatod és csak éppen látható jele annak, hogy az élet jelen van a kovászodban.

Mi az oka annak, hogy egyikünk kovásza intenzív, a másikunké viszont kis lusta?


Elsősorban a hőmérséklet az, ami meghatározza, hogy milyen intenzitással dolgoznak a gombák és a tejsav baktériumok a kovászodban.

Ha nagyon lomha a tiéd, akkor se segíts rá semmiképp.

Ne tedd meleg helyre, se kályhára, se forró vízbe, de még csak megmelegített takaróba se bugyoláld, ugyanis ebben az esetben megerjeszted azt, a hasznos mikroorganizmusokat viszont elpusztítod benne.

A kovász érlelés egy türelemjáték, és bizony mindenkinek másként indul el az élet az üvegében.

Ha a kovászod nem indul el eléggé, akkor nyugodtan kihagyhatsz egy etetést.

Én is ezt teszem most, reggel megetettem, és most hagyom újra 24 órát pihenni.

Honnan tudod, hogy a kovászod éhes és etetned kell?


Ha feltettél egy gumit az üveg oldalára, amivel megjelölted a kovász indításának mennyiségét, akkor ahhoz képest 2-4szeres magasságra emelkedik, majd visszahúzódik tartalma. Ha már összeesik a kovász, akkor bizony azonnal etetned kell, ne várj vele 12órát.

Sokban befolyásolja az etetést a liszt fajtája is.

Vannak lisztek, amik több mikroorganizmust tartalmaznak, így azok sokkal jobban is tudnak szaporodni a létszámuk miatt a kovászodban.

Mostantól egy picit jobban kell figyelned a kovászodra.


Meg kell figyelned, mennyi idő alatt szaporodik fel benne a buborék, esetleg megemelkedik, majd visszaesik, és ezeket figyelembe véve kell majd etetned.

Az is lehet, hogy 4-5 óránként, de az is, hogy úgy, mint nekem, hagynod kell egy 24 órás pihenést neki.


Az első nap feladatait itt tudod elolvasni:
1. NAP: KOVÁSZ INDÍTÁSA


Mit tegyél, ha

a kovászod megszürkült, vagy esetleg, színes, kék, zöld, vagy piros szín jelenik meg benne, esetleg túl erjedt vagy épp rendkívül kellemetlen szaga van?

Sajnos ez azt jelzi, hogy olyan mikroorganizmus kezdett benne felszaporodni, ami nekünk nagyon nem jó.
Ebben az esetben dobd ki, és indíts egy új adagot.

Mi történt nálam a 4. napon?

1. Kimértem a kovász alapból 50 g-ot.

2. Hozzáadtam 25-25 g lisztet.

3. Megitattam 50 g vízzel.

4. Elkevertem és meleg helyre raktam a konyhában.

Én most 24 órát pihentetem, mert az enyémben egyenlőre nem elég intenzívek a mikroorganizmusok.
Ha a tiéd szépen habzik, akkor az etetést végezd el ugyanúgy, ma is 2x.

És egy kis csavar


A megmaradt kovász alapból elindítottam egy másik adagot, amibe mostantól csak fehér lisztet keverek, ezt majd kalács készítéséhez fogom felhasználni.

Róla is hozok majd képeket, biztos vagyok benne, hogy másként fog viselkedni, mint a világos rozzsal készülő kis barátja!

Holnap érkezem a következő etetéssel, ti végezzétek le, ha szükséges, ma is a két etetést.

Mutasd meg nekünk a Facebookon, hogy te hol tartasz, itt: KOVÁSZ ISKOLA POSZT

Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA


👉 Ne maradj le a tippekről! 👩‍🍳


Mihez és hogyan használhatod?
A hírlevél sorozatból nem csak ezeket tudhatod meg,
hanem értesítelek a további fortélyok érkezéséről is!

Keresztneved:*
Emailed:*

Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.