🍞 Sorozat ötödik rész 🌞 5. NAP
A lomha kovász és a türelem
A mai napon ismét visszatértem a két etetéshez.
Mi történt, miért volt egy 24 órás szünet?
Előfordulhat, hogy a te kovászod is belassul most, és a kezdeti lendületéből veszít.
Sajnos a mostani hűvös időjárást megérzi, és bizony a pár fokos hőmérséklet csökkenés is lelassíthatja az érlelést.
Én, mivel a kovászom így tett, adtam neki egy 24 órás pihenést, és csak ma, az 5. napon etettem újra kétszer.
A reggeli és a 12 órával későbbi esti etetést is a szokásos módon végeztem.
1. Kimértem a kovász alapból 50 g-ot.
2. Hozzáadtam 25-25 g lisztet.
3. Megitattam 50 g vízzel.
4. Elkevertem és meleg helyre raktam a konyhában.
Tehát ma ismét 2x etettem.
Reggel viszont megjelent az üveg oldalán egy kis pára.
Előfordulhat, hogy neked is víz csapódik ki az üveged falán.
Ez semmi más, mint a hőmérsékletkülönbség miatti pára kicsapódás.
Az üvegedben az érlelés és a konyharuhával szigetelés miatt melegebb van, mint odakinn, az üveg viszont nem melegszik fel, így az oldalán lecsapódik a víz, ami párolog az üvegben.
Ha esetleg ez megállna a kovászod tetején, akkor öntsd le, és folytasd a folyamatot, de semmiképp se keverd hozzá.
Mivel az idő ilyen marad pár napig, meglátom, hogy reggel milyen lesz a kovászom, előfordul, hogy ugyanilyen kis lusta marad, viszont most már, mivel a 6. napba lépek, mindenképpen 2x etetem majd.
A kovász készítésbe te is becsatlakozhatsz, ITT megtalálod a folyamatot az első naptól részletesen.
Ha kérdésed van, írd meg nekem kommentben a KOVÁSZ SULI POSZT alatt, és mutasd meg bátran nekünk a te kis kovászodat is.
Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –