🍞 Sorozat ötödik rész 🌞 5. NAP

A lomha kovász és a türelem
A mai napon ismét visszatértem a két etetéshez.

Mi történt, miért volt egy 24 órás szünet?


Előfordulhat, hogy a te kovászod is belassul most, és a kezdeti lendületéből veszít.
Sajnos a mostani hűvös időjárást megérzi, és bizony a pár fokos hőmérséklet csökkenés is lelassíthatja az érlelést.

Én, mivel a kovászom így tett, adtam neki egy 24 órás pihenést, és csak ma, az 5. napon etettem újra kétszer.

A reggeli és a 12 órával későbbi esti etetést is a szokásos módon végeztem.

1. Kimértem a kovász alapból 50 g-ot.

2. Hozzáadtam 25-25 g lisztet.

3. Megitattam 50 g vízzel.

4. Elkevertem és meleg helyre raktam a konyhában.

Tehát ma ismét 2x etettem.

Reggel viszont megjelent az üveg oldalán egy kis pára.

Előfordulhat, hogy neked is víz csapódik ki az üveged falán.
Ez semmi más, mint a hőmérsékletkülönbség miatti pára kicsapódás.
Az üvegedben az érlelés és a konyharuhával szigetelés miatt melegebb van, mint odakinn, az üveg viszont nem melegszik fel, így az oldalán lecsapódik a víz, ami párolog az üvegben.

Ha esetleg ez megállna a kovászod tetején, akkor öntsd le, és folytasd a folyamatot, de semmiképp se keverd hozzá.

Mivel az idő ilyen marad pár napig, meglátom, hogy reggel milyen lesz a kovászom, előfordul, hogy ugyanilyen kis lusta marad, viszont most már, mivel a 6. napba lépek, mindenképpen 2x etetem majd.


A kovász készítésbe te is becsatlakozhatsz, ITT megtalálod a folyamatot az első naptól részletesen.
Ha kérdésed van, írd meg nekem kommentben a KOVÁSZ SULI POSZT alatt, és mutasd meg bátran nekünk a te kis kovászodat is.

Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA