🍞 Sorozat kilencedik rész 🌞 9. NAP

Elérkezett a várva várt reggel, ma kovászos kenyeret sütünk végre!


Amire szükséged lesz:
500 g BL 55-ös finomliszt
300 ml langyos víz
150 g érett kovász
12 g (kb. 1 evőkanál) só


Első lépésként előtésztát kell készítened, és azt autolizálnod kell.

Ez azt jelenti, hogy a búzalisztet be kell a vízzel áztatnod, ennek hatására pedig a sikér rendeződik benne, a tészta pedig rugalmasabb lesz.
Tehát a lisztet a vízzel keverd el, majd dagaszd ki.
Ehhez használhatsz dagasztógépet is.

Ez után takard le, és pihentesd 30 percet.

Pihentetés után hozzá adhatod a kovászt, amit gyúrj bele, és ha már összeállt a tészta, csak akkor kerüljön bele a só.
Lehet, hogy az elején picit ragad, de a só, amikor belekerül, akkor ez megszűnik.
Jól ki kell dolgoznod a tésztát, amikor pedig már elválik az edény falától, akkor rakd egy kiolajozott edénybe, takard le, majd keleszd 30 percet.

3x kell majd hajtogatnod a tésztát.
Egy-egy hajtogatás alkalmával két szimpla hajtást kell végezned, vagyis kicsit az ujjbegyeddel kinyomkodod a tésztát téglalap alakúra, majd behajtod egymásra a két szélét, elfordítod, és ismét egymásra hajtod a tészta két szélét.
Pihentetés 30 perc letakarva, meleg helyen.
Újabb hajtogatás, ismét 30 perc pihentetés..
Hajtogatás, és az utolsó után a tészta kelhet egy órát.

Ez után formázd a tésztát cipóvá, majd takard le a deszkán és hagyd állni 20 percet
Végül pedig add meg neki feltekeréssel a végső kenyérformát, ami lehet vekni, vagy gömbölyű alak is.

Tegyél egy tálba egy tiszta konyharuhát, jól lisztezd meg, majd helyezd bele a tésztát úgy, hogy a felső, szép fele kerüljön alulra.
Lisztezd meg, majd hajtsd rá lazán a ruha sarkait, és meleg helyen keleszd 2 órát.

Kelesztés után nagyon forró, előmelegített, gőzös sütőben kell sütnöd kb. egy órát, a sütő aljába tegyél egy lábost, és önts bele vizet.

A kenyeret fordítsd ki a tálból, vedd le róla a konyharuhát, kicsit leseperheted róla a lisztet, helyezd sütőpapírra, a tetejét egy pengével kicsit vágd meg, hogy legyen egy kis mintája, majd vagy tepsiben, vagy pedig egy jénai tálba helyezve rakd be a forró sütőbe.

Sütés után vedd ki hűtőrácsra, és azon hagyd kihűlni, de még jobb, ha a kenyeret az oldalára fordítva hűtöd ki rajta.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!

A kovász iskola tovább folytatódik, és megtanulunk még több finomságot kovásszal készíteni!


A kovász érlelésbe te is becsatlakozhatsz, ITT megtalálod a folyamatot az első naptól részletesen.
Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA

⬅ Előző nap