🍞 Sorozat nyolcadik rész 🌞 8. NAP
A mai napon végre előkészülhetünk a kenyér sütéséhez.
A kovászkám ma reggelre ismét nagyon szépen megemelkedett, remélem a tiéd is, készen áll arra, hogy este előkészítsem a holnapi sütéshez, illetve végre anyakovász legyen belőle.
Most még szépen megetetem a szokásos módon, tehát kiveszek a belőle 50 g-ot, majd hozzáadok 50 g fehér rozslisztet, és hozzáöntök 50 g langyos vizet.
Összekeverem, majd letakarom az üveg tetejével, betekerem konyharuhába és hagyom 12 órát érni.



Elérkezett a várva várt este, a kovászt előkészíthetjük a sütéshez.
Először is ellenőrizd, hogy kellőképpen megemelkedett-e, erős, jó illatú, nem acetonos, nincs elszíneződve.

Ha minden rendben, akkor vegyél elő most egy nagyobb üveget, azt is csírátlanítsd, majd meleg vízzel melegítsd át.
Szedj bele 50 g-ot a kovászból,
majd adj hozzá 100 g fehér rozslisztet, vagy abból, amivel eddig is etetted,
és önts hozzá 80 g langyos vizet.
Most egy kicsit sűrűbb kovászod lesz.
Ez egy 80%-os kovász, mégpedig azért, mert 100 g liszthez 80 g vizet adtunk.
A megmaradt kovászkából, amit reggel etettél pedig készíts anyakovászt.
Vegyél ki belőle 50 g-ot, tedd egy üvegbe, etesd meg 50 g liszttel, és 50 g langyos vízzel, takard le, majd várj egy órát, és csak az után tedd a hűtőbe.
Innentől ő lesz az anyakovászod, belőle készíthetsz majd újabb adagokat a sütéshez.
Most pedig megvárjuk a reggelt, és holnap elkészülhet az első kovászos kenyerünk közösen!
A kovász érlelésbe te is becsatlakozhatsz, ITT megtalálod a folyamatot az első naptól részletesen.
Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –
👉 Ne maradj le a tippekről! 👩🍳
Mihez és hogyan használhatod?
A hírlevél sorozatból nem csak ezeket tudhatod meg,
hanem értesítelek a további fortélyok érkezéséről is!
Email címed ás adataid biztonságban vannak. Nem küldök spam-et, mert én se szeretem, és a törvény is bünteti, adataidat nem adom ki harmadik félnek.
Ha nem kérsz további értesítést, bármikor jelezheted nekem a tőlem kapott levélben. Adatkezelési nyilvántartási azonosító: NAIH-132718/2017.