🍞 Sorozat hetedik rész 🌞 7. NAP

Ha eljutottál a 7. naphoz, akkor nagyon ügyes vagy.
Remélem neked is minden rendben a kovászoddal.


Az enyém szépen erősödik, így ma reggel is megetetem.

Kiveszek a tegnapiból 50 g-ot, majd hozzáadok 50 g fehér rozslisztet, és hozzáöntök 50 g langyos vizet.
Összekeverem, majd letakarom az üveg tetejével, betekerem konyharuhába és hagyom 12 órát érni.


Most láthatod azt is, mire jó a befőttes gumi, amit szintezőnek használunk.


A gumi megmutatja nekünk, hogy mennyi volt az üveg tartalma az etetés után.
Amikor a kovász érik, és egyre erősebb lesz, egyre magasabbra duzzad.
Most még csak a duplájára, de ha nagyon bedurran, akár a négyszeresére is megemelkedhet.

Amikor viszont éhes lesz, akkor elkezd visszaesni.
Ilyenkor látod azt, hogy az üveg oldala kovászos, de a szintje már lejjebb van a felső peremnél, vagyis elfogyasztott mindent, ami volt a lisztben.

Ha visszaesik a gumi szintje alá, akkor bajban leszel, mert akkor esélyes, hogy nem tudod megmenteni, így figyelj rá mindenképpen, hogy lehetőleg akkor kapjon enni, amikor még a legmagasabb szinten van, vagy épp csak visszaereszkedett.

A gumihoz viszonyítva, minél magasabbra jut a kovászod, annál erősebb, vagyis annál levegősebb tésztát tudsz majd belőle készíteni.

Érdemes figyelned azt is, hogy mennyi idő alatt éri el a legmagasabb szintet, ugyanis ez majd befolyásolja az etetési időt. Lehet, hogy neked már 5-6 óra alatt, de az is lehet, hogy 10-12 óra marad, ami ugyanúgy jó.
Innentől kezd izgalmassá válni a nevelése, mert itt már mindenkinek kialakul a kis saját egyéniségű kovászkája.

Este ismét megetettem az enyémet ugyanezzel a módszerrel, és reggel pedig érkezem.
A holnapi napon pedig már előkészítjük a kovászt a sütéshez!


A kovász készítésbe te is becsatlakozhatsz, ITT megtalálod a folyamatot az első naptól részletesen.
Tanuljunk együtt kovászt készíteni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –


VISSZA A KOVÁSZ ISKOLA OLDALÁRA