Egy nagyon finom pogácsát szívesen sütünk meg akár minden hétvégén.
A krumplival dúsított tészta még finomabb, puhább lesz, és tovább marad puha is.
Már ha kap esélyt arra, hogy maradjon belőle másnapra.
A tésztából süthetsz kiflit is sós töltelékkel.

Tartsd be a kelesztési és pihentetési időket, és tökéletesre fog sikerülni.

RECEPT

Hozzávalók:
30 dkg törtburgonya
50 dkg finomliszt
7 g szárított vagy 25 g friss élesztő
2 dl tej
1 dkg cukor
10 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
1 kávéskanál só
2 db egész tojás

1 db tojás sárgája a kenéshez


Előkészítés, összeállítás: 40 perc, krumpli főzéssel együtt
Kelesztés: 45 perc
Pihentetés formázás után: 15 perc
Sütés: 200°C-on, amíg a teteje szép világos lesz


Előkészítés:
Burgonya főzése sós vízben, majd hámozás és áttörés burgonyatörővel
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Vaj puhítása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben, a cukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 200°C-ra


Elkészítés:
A lisztet az áttört, langyos burgonyával elmorzsold el, keverd bele a sót, majd add hozzá az olvasztott vajat, vagy margarint, a felfuttatott élesztős tejet és a tojásokat.
Közepesen kemény tésztát gyúrj belőle.
Háromnegyed órát keleszd meleg helyen.

Formázás:
Mikor megkelt, lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd 1,5 cm vastagra, majd 3 cm-es kiszúróval szúrj pogácsákat.

Egy tojás sárgáját keverj simára, és ezzel kend le a pogácsák tetejét.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatva, keleszd még 15 percet.

Ezután előmelegített sütőben, 200 °C-on, 25 perc alatt süsd világos pirosra.

Még langyosan tálald.


Még több segítség a kelt tészták készítéséhez itt: Kelt süti forgatag – segítség a sütéshez
Illetve a pogácsák készítéséhez néhány trükk és fortély itt: Pogácsa pattintó

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –