LINZER KÉSZÍTÉSE
APRÓ SÜTIKHEZ
Az alap vagy sárga linzer tésztának mindösszesen 4 összetevője van, és ezeket pontos arányban adjuk a tésztához.
Más süti tésztáktól eltérően, ennek a készítésénél fontos szerepet játszik a hideg, ami végigkíséri a készítés folyamatát.
A linzer tészta elsődleges tésztalazítója a zsiradék, ezért a sütési hőfok is nagyon meghatározó lesz a jó eredményhez.
VIDEÓ:
RECEPT
A tészta hozzávalói:
30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
Kevés finomliszt a szóráshoz
Töltelék:
10 dkg erdei gyümölcsös, vagy más sűrű gyümölcslekvár
PRAKTIKÁK
- A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek hidegek. A száraz hozzávalók kerüljenek hűvös helyre, mielőtt felhasználásra kerülnek.
- A zsiradék és tojás legyen hideg, és használjuk közvetlenül a hűtőből.
- Akár a tálat is behűtheted azelőtt, hogy elkezded benne összedolgozni a tésztát.
- A porcukrot a zsiradék elmorzsolása után adjuk a liszthez, mert így nem lesz tőle ragacsos a tészta, ahogy elkezd megolvadni.
- Ne gyúrd túl. A linzert csak addig kell összedolgozni, míg az elkezd kicsit nedves érzetű ellni.
- Mindig pihenjen a tészta eleget, a zsiradéknak vissza kell benne dermedni, különben formázhatatlan lesz.
- Sütés előtt is hűtsd vissza, így a tésztában levő zsiradék könnyebben ki tudja fejteni a tésztalazító hatását.
Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:
- A hozzávalók kimérése, tojás szétválasztása (fehérjét nem használjuk)
- A száraz hozzávalók átszitálása
- Vaj felkockázása
- Liszt és vaj elkeverése, vaj elmorzsolása
- Porcukor hozzáadása, elkeverése
- Tojás hozzáadása, tészta összegyúrása
- Pihentetés minimum 30 perc
- Formázás, hűtés minimum 30 perc
- Sütés, hűtés, díszítés, töltés
- Pihentetés, hogy a tészta megpuhuljon
Kis extra: mi kerülhet még az alap linzerbe?
A tésztához adhatsz még sütőport, amitől az picit jobban meg tud emelkedni, de vigyázz, mert a sok tésztalazítótól elveszti a formáját.
Tojás sárgánként mindössze 1 g(!) kerüljön a tésztába, különben az repedni és deformálódni, púposodni fog tőle.
A sütőpor szintén legyen átszitálva a felhasználás előtt.
Ehhez az alap tésztához adhatsz még 1 g sót is, a só kiemeli kicsit az édes ízt. A mennyiségre nagyon figyelj, mert könnyű túlsózni a tésztát.
Mindkét hozzávaló a tészta összeállításának elején kerüljön a lisztbe, keverd bele és utána kezdd el eldolgozni a vajjal.
A süti sütés után még rugalmas, úgyhogy várj pár percet, mielőtt leszeded a sütőlapról, mert különben eldeformálódhat, eltörhet.
Ha tölteni is és dekorálni is szeretnéd a tésztát, akkor a dekorálást érdemes töltés előtt elvégezned, hogy a díszítés csak a felső darabon legyen rajta, illetve betöltés alatt meg is dermed a tésztán, ha beteszed a hűtőbe.
Betöltéskor a tölteléket ne kend ki teljesen a tészta széléig, maradjon pár mm, mert ha ráteszed a tetejét, akkor a sok lekvár esetleg kinyomódhat.
Érdemes a közepére picit több tölteléket halmozni, mert így amikor rákerül a másik darab, akkor az kitölti azt.
Tálalás előtt porcukrozhatod a sütit, viszont ha szeretnéd pihentetni, akkor ne szórd meg, mert az ráolvad. A tésztának jót tesz, ha egy napot pihen, ez megtörténhet akár betöltés előtt is, de ha töltelékkel együtt hagyod pihenni, akkor azt is magába szívja majd a tészta.
A tészta frissen még nagyon törékeny, így figyelj oda rá összeillesztéskor, mert ha nagyon rányomod a másikra, akkor máris elpattanhat.
A süti sütés után még rugalmas, úgyhogy várj pár percet, mielőtt leszeded a sütőlapról, mert különben eldeformálódhat, eltörhet.
Ha tölteni is és dekorálni is szeretnéd a tésztát, akkor a dekorálást érdemes töltés előtt elvégezned, hogy a díszítés csak a felső darabon legyen rajta, illetve betöltés alatt meg is dermed a tésztán, ha beteszed a hűtőbe.
Betöltéskor a tölteléket ne kend ki teljesen a tészta széléig, maradjon pár mm, mert ha ráteszed a tetejét, akkor a sok lekvár esetleg kinyomódhat.
Érdemes a közepére picit több tölteléket halmozni, mert így amikor rákerül a másik darab, akkor az kitölti azt.
Tálalás előtt porcukrozhatod a sütit, viszont ha szeretnéd pihentetni, akkor ne szórd meg, mert az ráolvad. A tésztának jót tesz, ha egy napot pihen, ez megtörténhet akár betöltés előtt is, de ha töltelékkel együtt hagyod pihenni, akkor azt is magába szívja majd a tészta.
A tészta frissen még nagyon törékeny, így figyelj oda rá összeillesztéskor, mert ha nagyon rányomod a másikra, akkor máris elpattanhat.
Az alap linzer tészta lelke a sütés.
Mivel eredetileg nem használunk hozzá tésztalazítót, így ezt a feladatot a sok zsiradék végzi el.
Mi történik a tésztában?
A zsiradék a magas hőtől elkezd forrni, habosodni a tésztában, és a sok pici hab megemeli azt. Ettől lesz omlós, puha a sütemény.
Ahhoz, hogy ez a folyamat tökéletesen menjen végbe, a sütőt elő kell melegítened 200°C-ra, és csak ezután kerülhet bele a süti. Ha ennél hidegebb a sütő, akkor a zsiradék csak kiolvad belőle, és bizony a tészta porlós lesz, gyakorlatilag szétesik, vagy éppen összesül keményre és később se puhul meg.
A sütit nagyon rövid ideig kell sütni, mert hamar megéghet, hiszen vékony, ráadásul sok cukrot tartalmaz és az gyorsan karamellizálódik a tésztában.
Sütés után egy picit várjunk a leszedéssel, mert elhajolhat, eltörhet, hiszen ilyenkor még nagyon laza a tészta.
A linzerre nagyon figyeljünk nyújtáskor, ugyanis pillanatok alatt leragad. Érdemes jól alá fölé lisztezni, hogy ne ragadjon a felülethez és a sodrófához oda.
A kiszúrót mindig lisztezzük meg, mert beleragad a tészta. Ahhoz, hogy megmaradjon a süti formája, a kiszúróval együtt emeld fel, és abból kerüljön a kezedre, illetve a sütőpapírra.
Ha ki szeretnéd a tésztát lyukasztani, akkor azt már a fix helyén tedd, mert így nem deformálódik el a tészta azzal, hogy emelgeted.
A süti pecsét
Ezt az alap linzert tökéletesen tudod használni süti pecsétekhez, mert jól megmarad benne a mintázat sütés után is.
Kerülhet bele egy pici sütőpor is, ha készíted, a fent leírtak szerint, de vigyázz, a túl soktól el fog tűnni a minta a sütiről!
Hogyan használd helyesen a süti pecsétet?
Az utóbbi időben nagyon felkapottak lettek a különböző süti pecsétek, amelyek nagyon kis vagány apró sütik készítését teszik lehetővé.
Íme hozzá a fortély, hogy az sikerüljön is, és ne deformálódjon el a sütés végére.
1.) A tésztába nem kell sütőpor, vagy csak minimális mennyiség, mert a sok sütőportól a minta elhalványul a tésztán.
2.) Hideg tésztával dolgozz, és ne nyújtogasd sokáig, mert a megolvadt tészta szintén eldeformálódik.
3.) A süti tésztát nyújtsd ki, majd kinyújtva tedd rá egy sütőpapírral letakart sütőlapra. Ne tepsit használj!
4.) Ha rátetted a süti tésztát, akkor mintázd meg, majd szúrd ki a sütiket. Ez a helyes sorrend! Ha fordítva csinálod, a süti elnyomódik.
5.) Szedd ki a felesleges tésztát a megformázott sütik közül, majd tedd be a sütőlappal 15 percre a hűtőbe őket, hogy megdermedjenek.
Előkészítés, összeállítás: 15+10+25 perc
Sütés: 10-12 percig 200°C-on, előmelegített, gőzmentes sütőben
Pihentetés: 30+15 perc
Sütés után egy éjszakát pihenhet, hogy jól megpuhuljon
Elkészítés:
A liszthez add hozzá a vajat vagy margarint, majd morzsold el benne.
Addig dolgozz, míg zsemlemorzsa állaga lesz.
Végezd a műveletet gyorsan, hogy ne olvassza meg a kezed a zsiradékot.
Ez után forgasd bele a porcukrot, végül pedig keverd hozzá egy fakanállal a tojás sárgákat.
Amikor már elkeveredett, akkor kezdd el összegyúrni a tésztát.
Csak addig dolgozz, míg azt nem érzed, hogy a zsiradék el kezd benne megolvadni, és a tésztának vizes érzete lesz.
Ekkor hagyd abba a gyúrást, majd tedd egy lezárható dobozba a tésztát és tedd a hűtőbe minimum 30 percet pihenni.
A pihentetett tésztát ez után lisztezett deszkán nyújtsd ki 3-4 mm vékonyra és szúrj belőle virágokat.
Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlapra, a felét lyukaszd ki, majd tedd vissza a hűtőbe 30 percre.
Addig melegítsd elő a sütőt.
A süteményt ez után 200°C-os süsd 10-12 perc alatt világosra, és csak akkor tedd át rácsra, ha már picit meghűltek, mert másként a tészta elhajolhat, törhet.
A kihűlt tészták lyukas darabjait ez után olvasztott csokival csíkozd meg, a párjukat kend le lekvárral és párosítsd össze őket.
A tetejüket meghintheted porcukorral.
Érdemes egy éjszakát pihentetni a megtöltött sütit, hogy az megpuhuljon és csak utána tálalni.
Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!
A linzerek készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:
Ízesítések:
Az alap linzer tészta remekül variálható.
Kerülhet bele citromhéj, narancshéj, lime héja, mandarin héja, illetve a most egyre divatosabb liofilizált gyümölcsök valamelyike, apróra darálva.
Fűszerezheted fahéjjal, ánizzsal, porított szegfűszeggel, de gyúrhatsz a tésztához kevés instant kávét is, por állagban.
A linzereknek ízesítés szerint külön fajtái is vannak.
A fehér linzer egy tojás nélkül készülő változat, ilyenkor vizet vagy tejet, joghurtot használhatsz a tojások helyett ugyanolyan arányban, súlyban.
A barna linzer a dióval dúsított változat, de adhatsz hozzá helyette mandulát, diót, mákot.
A kakaós linzer értelemszerűen a kakaós változat.
Az utóbbi két változatnál a liszt 8-10%-át helyettesítjük a hozzávalókkal.
Az angol linzerhez főtt, áttört tojássárgáját adunk, 10 dkg-onként 1 db-ot, amitől egészen különleges tésztát kapunk, mint ízre, mint külsőre.
A sós linzerek pedig teasütemények alapját képezik.habot.
Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!
Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –