LINZER KÉSZÍTÉSE
APRÓ SÜTIKHEZ

Az alap vagy sárga linzer tésztának mindösszesen 4 összetevője van, és ezeket pontos arányban adjuk a tésztához.

Más süti tésztáktól eltérően, ennek a készítésénél fontos szerepet játszik a hideg, ami végigkíséri a készítés folyamatát.

A linzer tészta elsődleges tésztalazítója a zsiradék, ezért a sütési hőfok is nagyon meghatározó lesz a jó eredményhez.


VIDEÓ:

RECEPT

A tészta hozzávalói:

30 dkg finomliszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája

Kevés finomliszt a szóráshoz

Töltelék:
10 dkg erdei gyümölcsös, vagy más sűrű gyümölcslekvár

PRAKTIKÁK

  • A hozzávalók legyenek pontosan kimérve, és legyenek hidegek. A száraz hozzávalók kerüljenek hűvös helyre, mielőtt felhasználásra kerülnek.
  • A zsiradék és tojás legyen hideg, és használjuk közvetlenül a hűtőből.
  • Akár a tálat is behűtheted azelőtt, hogy elkezded benne összedolgozni a tésztát.
  • A porcukrot a zsiradék elmorzsolása után adjuk a liszthez, mert így nem lesz tőle ragacsos a tészta, ahogy elkezd megolvadni.
  • Ne gyúrd túl. A linzert csak addig kell összedolgozni, míg az elkezd kicsit nedves érzetű ellni.
  • Mindig pihenjen a tészta eleget, a zsiradéknak vissza kell benne dermedni, különben formázhatatlan lesz.
  • Sütés előtt is hűtsd vissza, így a tésztában levő zsiradék könnyebben ki tudja fejteni a tésztalazító hatását.

Ennek a tészta fajtának az elkészítési, műveleti sorrendje:

  1. A hozzávalók kimérése, tojás szétválasztása (fehérjét nem használjuk)
  2. A száraz hozzávalók átszitálása
  3. Vaj felkockázása
  4. Liszt és vaj elkeverése, vaj elmorzsolása
  5. Porcukor hozzáadása, elkeverése
  6. Tojás hozzáadása, tészta összegyúrása
  7. Pihentetés minimum 30 perc
  8. Formázás, hűtés minimum 30 perc
  9. Sütés, hűtés, díszítés, töltés
  10. Pihentetés, hogy a tészta megpuhuljon

Kis extra: mi kerülhet még az alap linzerbe?

A tésztához adhatsz még sütőport, amitől az picit jobban meg tud emelkedni, de vigyázz, mert a sok tésztalazítótól elveszti a formáját.
Tojás sárgánként mindössze 1 g(!) kerüljön a tésztába, különben az repedni és deformálódni, púposodni fog tőle.
A sütőpor szintén legyen átszitálva a felhasználás előtt.

Ehhez az alap tésztához adhatsz még 1 g sót is, a só kiemeli kicsit az édes ízt. A mennyiségre nagyon figyelj, mert könnyű túlsózni a tésztát.

Mindkét hozzávaló a tészta összeállításának elején kerüljön a lisztbe, keverd bele és utána kezdd el eldolgozni a vajjal.

A süti sütés után még rugalmas, úgyhogy várj pár percet, mielőtt leszeded a sütőlapról, mert különben eldeformálódhat, eltörhet.

Ha tölteni is és dekorálni is szeretnéd a tésztát, akkor a dekorálást érdemes töltés előtt elvégezned, hogy a díszítés csak a felső darabon legyen rajta, illetve betöltés alatt meg is dermed a tésztán, ha beteszed a hűtőbe.

Betöltéskor a tölteléket ne kend ki teljesen a tészta széléig, maradjon pár mm, mert ha ráteszed a tetejét, akkor a sok lekvár esetleg kinyomódhat.
Érdemes a közepére picit több tölteléket halmozni, mert így amikor rákerül a másik darab, akkor az kitölti azt.

Tálalás előtt porcukrozhatod a sütit, viszont ha szeretnéd pihentetni, akkor ne szórd meg, mert az ráolvad. A tésztának jót tesz, ha egy napot pihen, ez megtörténhet akár betöltés előtt is, de ha töltelékkel együtt hagyod pihenni, akkor azt is magába szívja majd a tészta.

A tészta frissen még nagyon törékeny, így figyelj oda rá összeillesztéskor, mert ha nagyon rányomod a másikra, akkor máris elpattanhat.

A süti sütés után még rugalmas, úgyhogy várj pár percet, mielőtt leszeded a sütőlapról, mert különben eldeformálódhat, eltörhet.

Ha tölteni is és dekorálni is szeretnéd a tésztát, akkor a dekorálást érdemes töltés előtt elvégezned, hogy a díszítés csak a felső darabon legyen rajta, illetve betöltés alatt meg is dermed a tésztán, ha beteszed a hűtőbe.

Betöltéskor a tölteléket ne kend ki teljesen a tészta széléig, maradjon pár mm, mert ha ráteszed a tetejét, akkor a sok lekvár esetleg kinyomódhat.
Érdemes a közepére picit több tölteléket halmozni, mert így amikor rákerül a másik darab, akkor az kitölti azt.

Tálalás előtt porcukrozhatod a sütit, viszont ha szeretnéd pihentetni, akkor ne szórd meg, mert az ráolvad. A tésztának jót tesz, ha egy napot pihen, ez megtörténhet akár betöltés előtt is, de ha töltelékkel együtt hagyod pihenni, akkor azt is magába szívja majd a tészta.

A tészta frissen még nagyon törékeny, így figyelj oda rá összeillesztéskor, mert ha nagyon rányomod a másikra, akkor máris elpattanhat.

Az alap linzer tészta lelke a sütés.
Mivel eredetileg nem használunk hozzá tésztalazítót, így ezt a feladatot a sok zsiradék végzi el.
Mi történik a tésztában?
A zsiradék a magas hőtől elkezd forrni, habosodni a tésztában, és a sok pici hab megemeli azt. Ettől lesz omlós, puha a sütemény.
Ahhoz, hogy ez a folyamat tökéletesen menjen végbe, a sütőt elő kell melegítened 200°C-ra, és csak ezután kerülhet bele a süti. Ha ennél hidegebb a sütő, akkor a zsiradék csak kiolvad belőle, és bizony a tészta porlós lesz, gyakorlatilag szétesik, vagy éppen összesül keményre és később se puhul meg.

A sütit nagyon rövid ideig kell sütni, mert hamar megéghet, hiszen vékony, ráadásul sok cukrot tartalmaz és az gyorsan karamellizálódik a tésztában.
Sütés után egy picit várjunk a leszedéssel, mert elhajolhat, eltörhet, hiszen ilyenkor még nagyon laza a tészta.

A linzerre nagyon figyeljünk nyújtáskor, ugyanis pillanatok alatt leragad. Érdemes jól alá fölé lisztezni, hogy ne ragadjon a felülethez és a sodrófához oda.

A kiszúrót mindig lisztezzük meg, mert beleragad a tészta. Ahhoz, hogy megmaradjon a süti formája, a kiszúróval együtt emeld fel, és abból kerüljön a kezedre, illetve a sütőpapírra.
Ha ki szeretnéd a tésztát lyukasztani, akkor azt már a fix helyén tedd, mert így nem deformálódik el a tészta azzal, hogy emelgeted.


A süti pecsét

Ezt az alap linzert tökéletesen tudod használni süti pecsétekhez, mert jól megmarad benne a mintázat sütés után is.

Kerülhet bele egy pici sütőpor is, ha készíted, a fent leírtak szerint, de vigyázz, a túl soktól el fog tűnni a minta a sütiről!

Hogyan használd helyesen a süti pecsétet?

Az utóbbi időben nagyon felkapottak lettek a különböző süti pecsétek, amelyek nagyon kis vagány apró sütik készítését teszik lehetővé.

Íme hozzá a fortély, hogy az sikerüljön is, és ne deformálódjon el a sütés végére.
1.) A tésztába nem kell sütőpor, vagy csak minimális mennyiség, mert a sok sütőportól a minta elhalványul a tésztán.

2.) Hideg tésztával dolgozz, és ne nyújtogasd sokáig, mert a megolvadt tészta szintén eldeformálódik.

3.) A süti tésztát nyújtsd ki, majd kinyújtva tedd rá egy sütőpapírral letakart sütőlapra. Ne tepsit használj!

4.) Ha rátetted a süti tésztát, akkor mintázd meg, majd szúrd ki a sütiket. Ez a helyes sorrend! Ha fordítva csinálod, a süti elnyomódik.

5.) Szedd ki a felesleges tésztát a megformázott sütik közül, majd tedd be a sütőlappal 15 percre a hűtőbe őket, hogy megdermedjenek.

Előkészítés, összeállítás: 15+10+25 perc
Sütés: 10-12 percig 200°C-on, előmelegített, gőzmentes sütőben
Pihentetés: 30+15 perc
Sütés után egy éjszakát pihenhet, hogy jól megpuhuljon


Elkészítés:
A liszthez add hozzá a vajat vagy margarint, majd morzsold el benne.
Addig dolgozz, míg zsemlemorzsa állaga lesz.
Végezd a műveletet gyorsan, hogy ne olvassza meg a kezed a zsiradékot.
Ez után forgasd bele a porcukrot, végül pedig keverd hozzá egy fakanállal a tojás sárgákat.
Amikor már elkeveredett, akkor kezdd el összegyúrni a tésztát.
Csak addig dolgozz, míg azt nem érzed, hogy a zsiradék el kezd benne megolvadni, és a tésztának vizes érzete lesz.
Ekkor hagyd abba a gyúrást, majd tedd egy lezárható dobozba a tésztát és tedd a hűtőbe minimum 30 percet pihenni.

A pihentetett tésztát ez után lisztezett deszkán nyújtsd ki 3-4 mm vékonyra és szúrj belőle virágokat.
Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy sütőlapra, a felét lyukaszd ki, majd tedd vissza a hűtőbe 30 percre.

Addig melegítsd elő a sütőt.

A süteményt ez után 200°C-os süsd 10-12 perc alatt világosra, és csak akkor tedd át rácsra, ha már picit meghűltek, mert másként a tészta elhajolhat, törhet.

A kihűlt tészták lyukas darabjait ez után olvasztott csokival csíkozd meg, a párjukat kend le lekvárral és párosítsd össze őket.

A tetejüket meghintheted porcukorral.
Érdemes egy éjszakát pihentetni a megtöltött sütit, hogy az megpuhuljon és csak utána tálalni.

Kívánom, hogy sikerüljön!
Jó étvágyat hozzá!

A linzerek készítéséhez még több segítséget találsz az alábbi linken, ezeket is olvasd el itt:

Ízesítések:

Az alap linzer tészta remekül variálható.
Kerülhet bele citromhéj, narancshéj, lime héja, mandarin héja, illetve a most egyre divatosabb liofilizált gyümölcsök valamelyike, apróra darálva.

Fűszerezheted fahéjjal, ánizzsal, porított szegfűszeggel, de gyúrhatsz a tésztához kevés instant kávét is, por állagban.


A linzereknek ízesítés szerint külön fajtái is vannak.
A fehér linzer egy tojás nélkül készülő változat, ilyenkor vizet vagy tejet, joghurtot használhatsz a tojások helyett ugyanolyan arányban, súlyban.

A barna linzer a dióval dúsított változat, de adhatsz hozzá helyette mandulát, diót, mákot.

A kakaós linzer értelemszerűen a kakaós változat.
Az utóbbi két változatnál a liszt 8-10%-át helyettesítjük a hozzávalókkal.

Az angol linzerhez főtt, áttört tojássárgáját adunk, 10 dkg-onként 1 db-ot, amitől egészen különleges tésztát kapunk, mint ízre, mint külsőre.

A sós linzerek pedig teasütemények alapját képezik.habot.


Ezt a tésztát használni fogjuk a jövőben más sütik készítéséhez is. Ötleteket találsz majd hozzá a lecke alatt.
Ha elkészítetted, küldd el a fotót róla a Sütőiskola email címére.
Tanuljunk együtt sütni!

Cukormázas ölelés neked!
– Meli❤ –