Skip to Main Content
  • Your Cart - 0 Ft
Tanulj sütni!
  • FŐOLDAL
  • KEZDD ITT!
  • SÜTI ALAPOZÓ – LECKE SOROZAT KEZDŐKNEK
  • MÉG TÖBB SEGÍTSÉG A SÜTÉSHEZ! 🔻
    • DEKORÁCIÓS SOROZAT
  • SPÁJZ-BLOG
  • RECEPTSAROK 🔻
    • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
    • SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTIK
    • RECEPTVIDEÓK
  • 👉 HÍRLEVÉL 💌
  • BELÉPÉS
  • RÓLAM
  • FŐOLDAL
  • KEZDD ITT!
  • SÜTI ALAPOZÓ – LECKE SOROZAT KEZDŐKNEK
  • MÉG TÖBB SEGÍTSÉG A SÜTÉSHEZ! 🔻
    • DEKORÁCIÓS SOROZAT
  • SPÁJZ-BLOG
  • RECEPTSAROK 🔻
    • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
    • SÜTÉS NÉLKÜLI SÜTIK
    • RECEPTVIDEÓK
  • 👉 HÍRLEVÉL 💌
  • BELÉPÉS
  • RÓLAM

Linzer láz – segítség a linzerek és omlós tészták sütéséhez

Mi is a linzer tészta?

Mi is a linzer tészta?

🙂 A linzerek azok a sütemények, amelyek hideg zsiradékkal készülnek úgy, hogy a tésztában a lisztet és a zsiradékot elmorzsoljuk egymással, és ezután állítjuk össze a tésztát. 🙂 A linzereknek van még egy ismérvük, mégpedig, hogy a liszt, zsiradék, cukor aránya 3:2:1 … Continued

TOVÁBB
Mi az omlós tészta?

Mi az omlós tészta?

Mi a különbség a linzer és az omlós tészta között? 🤔 ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A linzer tészta is omlós tésztának számít, ezt azért tisztázzuk, de egy külön csoportját alkotja annak, éppen ezért külön is kezelem majd őket ebben a témakörben. 👉 Azokat a … Continued

TOVÁBB
A zsiradék szerepe a linzerben

A zsiradék szerepe a linzerben

Amikor ránézel egy linzer receptre, láthatod, hogy sok zsiradékot tartalmaz. 😏 Miért is van ez? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ A linzerben a tészta lazítását a zsiradék végzi el úgy, hogy a sütés során felforr és megemeli a süteményt. Ezért is kell a linzereket mindig … Continued

TOVÁBB
A linzerek anyaghányada

A linzerek anyaghányada

👉 A linzereket mindig úgy kell összeállítanod, hogy a liszt, zsiradék, cukor aránya 3:2:1 rész legyen, és ezt 2 tojás sárgájával kell összefognod. Tehát 30 dkg finomliszt, 20 dkg zsiradék, 10 dkg porcukor és 2 tojás sárgája az alaprecept. 👉 Adhatsz még … Continued

TOVÁBB
Miért és hogyan kerül a tésztalazító az omlós tésztákba?

Miért és hogyan kerül a tésztalazító az omlós tésztákba?

A linzerek az omlós tészták csoportján belül lényegesen több zsiradékkal készülnek, mint a többi ide tartozó omlós tészta változat, így egyáltalán nem, vagy egy minimális tésztalazítót érdemes hozzá dolgoznod. Erről írtam már egy külön cikkben is itt itt itt: https://www.tanuljsutni.hu/zsiradek-szerepe-linzerben/ … Continued

TOVÁBB
A linzer és omlós tészta összeállítása

A linzer és omlós tészta összeállítása

Első lépés: a vaj és a liszt morzsolása ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Ennek a tészta fajtának a lelke, hogy a zsiradékot úgy kell eldolgoznod benne, hogy az nem olvadhat meg. Ezért azt felkockázva kell a liszttel eldolgoznod, mégpedig a lehető leggyorsabban. 😊 A két … Continued

TOVÁBB
Miért kerül a cukor csak később a tésztába?

Miért kerül a cukor csak később a tésztába?

🧐 Mindenkinek alapból adná a helyzet, hogy a porcukrot a linzerek és omlós tészták készítésekor a liszthez keverje, hiszen száraz hozzávaló is, meg apró szemű is, miért ne mehetne egyben a többi hasonló állagú összetevővel? 😊 Azért tesszük a porcukrot később a … Continued

TOVÁBB
A pont, ahol elválnak az omlós tésztáktól a linzerek

A pont, ahol elválnak az omlós tésztáktól a linzerek

Mindkét tészta fő hasonlósága, hiszen az omlós tésztákból származnak a linzerek is, hogy hideg zsiradékkal készülnek, amit el kell morzsolni a liszttel, majd kevés nedves hozzávalóval össze kell gyúrni, hogy összeálljon tésztává. 👉 A linzerek első különbsége az anyahányadban van, hiszen … Continued

TOVÁBB
Sütőpor vagy szalalkáli, melyik miben más?

Sütőpor vagy szalalkáli, melyik miben más?

Az omlós tészták két fő tésztalazítója a sütőpor és a szalalkáli. Gyakorlatilag mindkettő ugyanúgy működik, szén-dioxiddá és vízzé bomlanak a sütés során. Ám mégis van pár különbség közöttük. ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ ☝️ A sütőport hozzákeverheted közvetlenül a tésztához, a szalalkálit viszont fel kell … Continued

TOVÁBB
Az omlós tészták összeállításának sorrendje és a pihentetés fontossága

Az omlós tészták összeállításának sorrendje és a pihentetés fontossága

A tészta összeállítási sorrendjét kérlek, hogy mindig tartsd be, hogy az végül jól sikerüljön. 😊 A lépések 1. Finomliszt, só és sütőpor elkeverése 2. A liszt és a zsiradék elmorzsolása 3. A porcukor hozzáadása szitán keresztül, elkeverés 4. A tészta összeállítása … Continued

TOVÁBB
Az omlós tészták és linzerek sütése

Az omlós tészták és linzerek sütése

👉 Ezeket a tésztákat minden esetben magas hőfokon kell sütnöd, ugyanis majd a benne lévő zsiradék fogja őket lazítani úgy, hogy az felforr benne a sütéskor, habzani kezd odabent és a kis buborékok meglazítják a szerkezetüket. 😌 Ha nem elég forró a … Continued

TOVÁBB
Az omlós tészták ízesítése

Az omlós tészták ízesítése

☝️ Mivel ezek e tészták nagyon érzékenyek a hozzáadott folyadék mennyiségére, így általában a száraz hozzávalókkal érdemes variálni. 👉 Ilyen esetben a liszt mennyiségéből kell kivonni az ízesítő mennyiségét. ☝️ Néhány apró szabály még ezen felül az omlós tészták ízesítéséhez: - olajos mag … Continued

TOVÁBB
KITÉRŐ: kevert omlós tészták

KITÉRŐ: kevert omlós tészták

Az omlós sütik között van egy olyan változat, amelynek a készítése eltér attól az alapszabálytól, ami ezekre a tésztákra jellemző. Ezt a változatot ugyanis puha zsiradékkal kell készíteni, azt ki kell habosítani a cukorral, majd belecsorgatni a szobahőmérsékletű sárgáját és … Continued

TOVÁBB
Az omlós tészta formázása - Lapok nyújtása (videó)

Az omlós tészta formázása – Lapok nyújtása (videó)

Az omlós tészták nyújtásánál nagyon fontos, hogy az ne legyen megpuhulva, ugyanis akkor nem nyújtani fogod, hanem elkenni a deszkán. A túl hideg tészta viszont nyújtás közben elkezd repedezni, ilyenkor szokott a széle olyan lenni, mintha rongyos lenne. A hideg … Continued

TOVÁBB
Az omlós tészta formázása -  Süti lap sütés, szélezés

Az omlós tészta formázása –  Süti lap sütés, szélezés

Az omlós tésztából készülő lapokat általában a tepsi alján sütjük, így könnyebb azt sérülésmentesen elkészíteni, mert így kisebb az esélye, hogy eltörik. A tepsiket nem kell sem lekenned, sem lelisztezned, de legyenek mindig tiszták és szárazok. 👉 A kinyújtott lapot mindig … Continued

TOVÁBB
A linzer formázása - Hogyan használd helyesen a süti pecsétet?

A linzer formázása – Hogyan használd helyesen a süti pecsétet?

😊Hogyan használd helyesen a süti pecsétet? ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙ Az utóbbi időben nagyon felkapottak lettek a különböző süti pecsétek, amelyek nagyon kis vagány apró sütik készítését teszik lehetővé. Íme hozzá a fortély, hogy az sikerüljön is, és ne deformálódjon el a sütés … Continued

TOVÁBB
KITÉRŐ: omlós élesztős tészták

KITÉRŐ: omlós élesztős tészták

Az omlós élesztős tészták karácsonykor kerülnek előtérbe, ugyanis belőlük készül a bejgli, a pozsonyi kifli, a zserbó és a flódni, hogy a legismertebb változatoknál maradjunk. 🤫 Ezeket a tésztákat általában begyúrás után nem kelesztjük, viszont van egy titkuk. ☺️ Ha pozsonyi kiflinek, … Continued

TOVÁBB
Milyen töltelékek kerülhetnek a pitébe, és hogyan?

Milyen töltelékek kerülhetnek a pitébe, és hogyan?

A piték töltése meghatározza, hogy hogyan is nevezzük őket. 😊 Azok a piték, amelyek tölteléke két lap közé kerül, béleseknek nevezzük. 😊 Amelyek csak egy alsó lapot kapnak, illetve kerül a tetejükre ugyan tészta, de az vagy rács mintában, vagy ráreszelve a töltelékre, … Continued

TOVÁBB
Mennyi idővel előbb készítheted el a linzert és omlós tésztát?

Mennyi idővel előbb készítheted el a linzert és omlós tésztát?

A linzerek és omlós tészták a háziasszonyok legjobb barátai, mert rengeteg időt lehet velük megspórolni, ugyanis ezeket a tésztákat akár fél-egy nappal előbb is el lehet készíteni. 👑 Az összeállított tészta hűtőben eltartható 24 órát is, a hosszabb állás pedig még … Continued

TOVÁBB
A pite tészták kenése

A pite tészták kenése

A piték tetejét általában le szoktuk kenni egy egész, elkevert tojással. Ettől a tészta szép, világos, aranybarna színt kap, és fényes lesz tőle a felülete. ☝️ Azonban a pitéket nem csak felül érdemes megkenni, hanem az alsó tészta réteget is, mégpedig … Continued

TOVÁBB
Miért szurkáljuk meg a tésztát?

Miért szurkáljuk meg a tésztát?

Az omlós tészták nem tartoznak a rugalmasnak mondható süti tészták közé, sőt a sűrű szerkezetük miatt a gőzt sem tudják kiengedni könnyedén. 🤭 A sütés közben felszabaduló gőz viszont mindenképp utat talál magának, és ha nem biztosítod neki azt, akkor bizony … Continued

TOVÁBB
A linzerek díszítése sütés előtt és után

A linzerek díszítése sütés előtt és után

A linzereket több módon is díszítheted. Nem csak sütés után kerülhet rá dekoráció, hanem van olyan is, amikor a sütit még sütés előtt díszítheted. 🤗 Egyik ilyen lehetőség, ha a kiszúrt linzereket lekened tojásfehérjével, majd megszórod darált dióval, vagy mandulával, esetleg … Continued

TOVÁBB
A linzerek sütése, mire figyelj?

A linzerek sütése, mire figyelj?

A linzerek sütésénél nem csak a hőfokra és a sütési időre kell odafigyelni, hanem arra is, hogy milyen felületen sütöd őket, illetve az sem elhanyagolható, hogy mi történik vele, mielőtt bekerül a sütőbe. 👉 A tésztát kiszúrás után mindig egyenes felületre … Continued

TOVÁBB
Hogyan süsd és vedd ki a tepsiből a pitét ügyesen?

Hogyan süsd és vedd ki a tepsiből a pitét ügyesen?

A piték sütésekor nagyon kell figyelned arra, hogy a sütő valóban elő legyen melegítve a megfelelő hőfokra. ☝️ Az alacsonyabb hőmérséklet bizony kioldja csak a zsiradékot a tésztából, így az a végén, főleg a pite alján egy világos, elázott lap lesz, … Continued

TOVÁBB
Hogyan hűtsd le és tárold a linzereket és a pitéket?

Hogyan hűtsd le és tárold a linzereket és a pitéket?

A sütiket minden esetben hűtőrácson jól ki kell hűtened és csak úgy elcsomagolnod, mert a meleg sütemény beizzad és megolvad a tetején a porcukor, illetve ragacsos lesz a tetejük, ez pedig már táptalaj lehet a baciknak és gombáknak. ☝️ Az apró … Continued

TOVÁBB
Az apró sütik töltése egyszerűen, maszat nélkül

Az apró sütik töltése egyszerűen, maszat nélkül

A kisütött linzereket sokféle töltelékkel töltheted, levár, puding, vagy épp vajas krém egyaránt kerülhet közéjük. Amit viszont nagyon nem szeretünk, az az, amikor összepárosításkor a töltelék kinyomódik a sütiből, vagy épp nem jut egyenletesen elég belőle mindenhová. Utóbbi leginkább a … Continued

TOVÁBB
Többlapos sütik töltése, és egy kis varázslat

Többlapos sütik töltése, és egy kis varázslat

A többlapos sütik esetében a lapokat szintén ki kell hűtened, mielőtt megtöltöd őket, hiszen a meleg lapok között megolvadhat a krém és kifolyhat belőle. A lapokat mindig, még melegen szélezd le, itt megnézheted a módját, hogy hogyan: https://www.tanuljsutni.hu/omlos-teszta-formazasa-suti-lap…/ ☝️ A többlapos … Continued

TOVÁBB

0

                

KAPCSOLAT

0

  • MELI RECEPTJEI
  • KÖNYV
  • SÜTŐLECKÉK
  • MINIKURZUSOK
  • ALAPTANFOLYAM
  • HOBBICUKRÁSZ AKADÉMIA

Minden jog fenntartva! - 2023 © Tanulj sütni! - sütőiskola Melivel

  • FŐOLDAL
  • HOGYAN SÜSS SÜTIS KÖNYVBŐL?
  • HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
  • BELÉPÉS A FIÓKODBA